Kennissessie – BrandLoyalty: Het begint en eindigt met Data

Kennissessie – BrandLoyalty: Het begint en eindigt met Data

Het begint en eindigt met Data
Ruud Jansen – Hoofd Business Intelligence, BrandLoyalty

BrandLoyalty is een internationale speler in loyaliteitsprogramma’s voor foodretailers en  verantwoordelijk voor spaarprogramma’s in 30.000 winkels in 50 landen. Ruud Jansen is Hoofd Business Intelligence bij BrandLoyalty en licht toe welke belangrijke rol data in de foodretailbranche van vandaag spelen.

In de foodretailbranche gaan de ontwikkelingen snel; consumenten zijn kritisch en prijsgericht,  het oude speelveld van discounters en high service spelers verandert in hoog tempo doordat de verschillen in kwaliteit steeds kleiner worden.

In andere branches staan nieuwe spelers op met disruptieve businessmodellen; Facebook creëert geen content, Alibaba heeft geen voorraden, Uber geen taxi’s en Airbnb geen vastgoed. Wat hebben deze succesvolle ondernemingen wel? Datagedreven platforms die slim inspelen op de vraag van consumenten.

Business Intelligence levert in eerste instantie bewijsvoering voor de impact van de promoties van BrandLoyalty. Dit doen ze door data te verzamelen en te analyseren, samen met de retailers waar promoties lopen.  In de afgelopen jaren werden meer dan 3.000 acties wereldwijd geanalyseerd. ‘Big data’, die niet alleen het resultaat van een promotie weergeven, maar als geheel ook steeds meer voorspellende waarde bevatten voor toekomstige acties. Daarnaast leveren ‘small data’ vanuit Whatsapp groepen input voor nieuwe promoties en worden lopende acties bijgestuurd op basis van real-time data.
Retail verandert sneller dan ooit: het begint en eindigt met data!

De volgende stap voor de retailbranche? Amazon opent in 2017 de eerste supermarkt zonder kassa’s. Amazon GO! Introduceert ‘Just walk out technology’ je loopt letterlijk met je mandje vol boodschappen direct naar buiten.

De toekomst ligt in de handen van datagedreven bedrijven en de nieuwe leiders van deze bedrijven. De profielen van de toekomstige managers van deze bedrijven, zullen een belangrijk element als Business Intelligence moeten bevatten. Niet alleen in foodretail, maar in alle branches.